ADEVARATUL INTERVIU CU VINTU, cenzurat de Dan Tapalaga. INFO CONF: VINTU ISI PREGATESTE FUGA DIN TARA

Căderea lui Nicolae Popa reprezintă o lovitură grea pentru Vîntu. E începutul sfârşitului. Am înţeles de la un prieten de la Mediafax că ieri au mai fost arestaţi doi oameni din apropierea sa. Pentru favorizarea infractorului. Din informaţiile mele, Vîntu a fost deja inculpat în dosarul fugii lui Nicolae Popa, fiind împiedicat să părăsească ţara.

De ce este important Nicolae Popa pentru Vîntu? Pentru că a fost principalul om de încredere al său în perioada Gelsor-FNI, acesta fiind motivul pentru care a fugit din ţară imediat după descoperirea escrocheriei de la fondul de investiţii. Ştie tot şi va avea de ales între a petrece 15 ani în închisoare, sau nu…

Un om bine informat mi-a spus înainte de alegeri, că Nicolae Popa a fost arestat. Dar că deocamdată nu există confirmarea oficială că el este. Că Vîntu a intrat în panică. Confirmarea a venit după câteva zile. A urmat vizita nocturnă a lui Geoană. Dezbaterea. Rezultatul alegerilor. Isteria PSD de după.

Mulţi pot spune că nu văd nici o legătură. Poate că fac eu prea multe scenarii, dar vă mai dau câteva elemente:

1. Vizita „cetăţeanului” Guşă la Washington a fost intermediată de o companie de lobby, care a cerut 50.000 de dolari. Banii au fost achitaţi de Sorin Ovidiu Vîntu.

2. La fel pentru excursia lui Guşă la Moscova, sau a lui Geoană. SOV a dat marea majoritate a banilor. Geoană nu a reuşit să ne explice ce a discutat şi cu cine, nici până în ziua de azi.

3. În urmă cu 3 zile la Realitatea TV, Sergiu Toader a făcut o şedinţă cu toţi angajaţii în care a spus că vin vremuri grele, că marea majoritate a produselor media vor fi închise, iar lui Sorin Ovidiu Vîntu i s-ar putea întâmpla ceva.
4. Studiul Stratfor Analitica care vorbeşte de o implicare masivă a Moscovei în alegerile din România .
5. Avertismentul dat public de Traian Băsescu Moscovei, ca răspuns la declaraţia ambasadorului Ciurilin: „Este vorba de o declaraţie nefericită a ambasadorului rus la Bucureşti, că a trecut vremea Războiului Rece. Şi eu mă văd nevoit, şi o voi face şi oficial, să îl atenţionez că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece şi că nu îşi mai pot face centre de influenţă în politica românească sau, dacă şi le vor face, le vom reteza”
9 Decembrie 2009 (Dan Andronic)

EXCLUSIV: Adevaratul interviu cu fostul oligarh, in prezent o banala Antena TV a Moscovei

Subsemnatul fost pagubit la FNI declar ca am participat  si eu, in calitate de mega fan al lui SOV, la interviul luat lui Vantu de Tapalaga dar replicile mele nu au fost transcrise. Asa ca mai jos cu culoarea rosie gasiti si replicile mele, presedinte al fanclubului Sorin Ovidiu Vantu:
DT: Citesc ca ati fi vandut, sau ma rog, familia dvs ar fi vandut o parte din actiunile Realitatii TV omului de afaceri Dinu Patriciu. E adevarat?
SOV: Domnule Tapalaga, de un an si ceva tot circula intoxicarea asta pe piata. Ca am vandut, ca urmeaza sa vand….Din punct de vedere financiar, cred ca eu sunt cel care poate sa-l cumpere pe Dinu Patriciu, si nu invers. Si cu asta am raspuns intrebarilor dvs. Eu nu sunt pestele mic in piata romaneasca.
Fals: in evz de azi se anunta ca din lipsa de bani, trustul Realitatea Catavencu se restructureaza dramatic.
…..
DT: Dar ati vandut sau n-ati vandut Realitatea TV? Nu mi-ati raspuns.
SOV: Cum dracu’ sa vand, daca n-am nevoie de bani! Simplu ca buna-ziua. Dar il puteti intreba si pe domnul Patriciu daca s-a discutat vreodata eventualitatea vreunei tranzactii comerciale in media intre mine si domnia sa. E simplu de verficat.
N-ai nevoie de bani? Deci cand o sa o vanda o sa stim ca a ramas fara bani.
…..

DT: De ce e nevoie de Asociatia Patronilor de Presa, cu dl. Patriciu? E Clubul Roman de Presa, are cine sa le apere interesele.
SOV: Eu nu cred ca le poate apara cineva mai bine interesele decat proprietarul insusi. Mi se pare evident.

DT: La ce concluzie ati ajuns. Faceti Asociatia, n-o faceti?
SOV: Dom’le, nu stiu.
Pai tocmai s-a infiintat ieri. Pe tine nu te-au primit?
DT: Cine sa fie pestele cel mare la Asociatia Patronilor de Presa…
SOV: Cred ca ceva de genul asta…ha, ha, ha! (rade cu pofta)

DT: N-ati cazut de acord?
SOV: Dar n-am ajuns pana acolo cu discutia. Este inceputul unui dialog. Sa speram ca el va continua in niste termeni favorabili.
Se pare ca deja s-a cazut de acord fara tine! Daca nu mai ai bani, nu mai joci la ei in Liga.
…..
DT: Dar sa stiti ca acolo, in film, pestele cel mare, rechinul cel mare, e domnul Patriciu, sau nu stiu cum sa-i spun, oligarhul-sef cum ar veni.
SOV: Domnule, de ce nu intelegeti? Fiecare are propria lui zona de manifestare: domnul Patriciu intr-o zona, eu intr-o zona, domnul Tiriac intr-o zona, domnul Voiculescu intr-o zona. Fiecare e cu zona lui. Rar ni s-a intamplat sa ne amestecam teritoriile.

Adica exact definitia pentru MAFIA: neincalcarea teritoriilor
……
DT: Si ce erati la inceput? Cum va descrieti?
SOV: Rechin e mult spus. Piranha? Ha, ha, ha (rade cu pofta)

DT: Piranel.
SOV: Ma rog, in bancul ala eram unul dintre piranha. Ma refer la anii ’90.

DT: Unde sunteti acum, tot pe scara evolutiei subacvatice?
SOV: A……Somn.

DT: Somn? Adica sunteti in adormire?
SOV: Stau linistit in hruba mea, domnule.

Aoleu, a iesit base sunt cuminte saru-mana, boierule!
…..
DT: In aprilie, dupa ce PSV Company a intrat in insolventa, ati spus ca in maxim doua luni doriti sa preluati cele 18% detinute la Realitatea Media? Le-ati achizitionat intre timp?

SOV: Sunt in plin proces de negociere.
DT: Ce a impiedicat ca tranzactia asta sa aiba loc mai repede?
SOV: Acolo s-a stabilit un administrator judiciar. Domnia sa trebuie sa intre in intimitatea acelei societati. Si abia dupa aceea trebuie sa contruiasca un plan de restructurare a societatii. In interiorul acestui plan, va include si oferta pe care am facut-o eu.
Nu dureaza cam mult negocierile astea? lichidatorul lui PSV este acelasi cu lichidatorul lui BID. (adica RVA) Nu mai poti sa-l influentezi?Ce-i cu tine?
….
DT: Tot din Capital: „M-am extins deja in Moldova. Ma voi extinde in Ungaria si in Serbia (afaceri in presa, n.r.)”. Ce fel de afaceri?
SOV: Televiziuni. Doar media digitala. Atat.

DT: In Moldova, Ungaria si Serbia?
SOV: Anul viitor sper sa mai deschid (n.r. televiziuni) si in Budapesta, si in Serbia. In orice caz, pana la nivelul anului 2011 voi avea celelalte doua statii deschise. In Moldova, in jurul datei de 14 februarie lansez.

DT: De ce in aceste trei tari? Notez, una singura e in UE, doua sunt in afara spatiului UE?
SOV: Din aproape in aproape, domnule Dan Tapalaga. Din aproape in aproape.
Sigur ca da. Tu le lipseai la UE. Scuze, de mic n-am putut pronunta litera „M”.

DT: Incepeti in aceste tari un FNI, un BID, o Banca Romana de Scont sau doar afaceri de presa? Nu-i nici o malitie aici.
SOV: La experienta dvs. jurnalistica, domnule Tapalaga, ar trebui sa stiti ca am fost exonerat de orice raspundere in cazul FNI.
Minciuna, exista un dosar disjuns la parchet in care nu s-a dat solutia inca
DT: Nu v-am acuzat.
SOV: Stiu ca nu m-ati acuzat. Precizez doar. Deci, in cazul FNI am fost exonerat. A fost si atunci o presiune similara cu presiunea din perioada asta de precampanie si campanie electorala. Mi-au trebuit noua ani de zile sa dovedesc ca nu am nici o implicare penala in aceasta operatiune. BID, celebrul scandal al BID-ului care a fost doar un scandal mediatic. A fost inclus in acea zona de atac asupra afacerilor mele si asupra mea din perioada anilor 2000. Acolo am fost acuzat ca banii pe care i-am folosit nu erau ai mei, ci erau imprumutati. Lucru total fals. Banii erau ai mei. Dupa o prima condamnare la Judecatoria Sectorului 1, a urmat o achitare la instanta superioara.

DT: Pe motiv ca faptele s-au prescris.
SOV: Daca ma veti intrerupe tot timpul, domnule, ascultatorii dvs. nu vor reusi sa inteleaga nimic. Imi permiteti? Reiau. Judecatoria Sectorului 1 tot la presiuni mediatice si nu numai m-a condamnat la doi ani de inchisoare, instanta superioara, Tribunalul Bucuresti m-a achitat, dupa care s-a constatat prescrierea faptei. Constatandu-se prescrierea faptei, n-a fost nevoie sa se mearga mai departe. Eu, totusi, am mers mai departe. De ce? Pentru ca vreau sa obtin scuze din partea statului roman. Si am decis sa merg cu acest dosar pana la instantele internationale, solicitand statului roman un leu despagubire si scuze publice.
Fals. Dupa decizia tribunalului, Parchetul a facut recurs si ai ajuns la Curtea de Apel unde ai tras de timp pana s-a prescris. Mincinosule. La Cedo, cererea ar fi inadmisibila.
DT: Adica mergeti la Strasbourg, la CEDO?
SOV: Absolut. Avocatii mei se ocupa de acest proces.
Mananci cacat. Tu ai zis saru-mana ca ai scapat.
DT: Veti initia si astfel de afaceri? Ca aveti sau nu raspundere, sunteti totusi perceput creierul lor.
SOV: Ok. Deci intai am vrut sa fac aceste precizari. Eu operez pe pietele financiare doar pe bursele de valori din strainatate, speculatii bursiere si atat.

DT: Deci raspunsul e: nu fac un FNI, nu fac un BID in Ungaria, Serbia, Modova?
SOV: Raspunsul e cel pe care vi l-am dat eu, domnule. Ca ma ocup doar de afaceri in media digitala, nu ma mai ocup de afaceri pe pietele financiare, decat speculatii bursiere.
Normal ca acolo nu-l ai pe Vacaroiu, pe Camneco Petrovici, pe Dudu Ionescu(vezi interviu in evz de vineri,4.12.2009, cu colonelul Strava)
Vantu: Reformulati intrebarea, ca am uitat-o. Ha, ha, ha

DT: La un interviu care e un fel de tocsou. Imi plac interviurile vii cu oameni vii.
SOV: Atunci nu ma mai fragmentati. Lasati-ma sa-mi exprim o idee. Daca ma luati dintr-o idee si ma duceti in alta n-o sa mai inteleaga nimeni nimic. Si acuma reformulati intrebarea ca am uitat-o. Ha, ha, ha (rade cu pofta)
Varsta. Mai uita-te si tu in buletin la anul nasterii.
DT: Ce inseamna asta? E destul de vag, adica e imaginea unui om speriat.
SOV: Introduceti in cuvinte cuvinte tari, afirmatii tari fara nici un fel de acoperire. Eu nu sunt speriat, sunt doar prudent.
Da si mie mi se pare ca nu esti speriat. Ha ha ha
DT: Ideea falimentului ma sperie, ati spus asta intr-un interviu acum cateva luni.
SOV: Ati scos din context. Am spus ca orice om de afaceri este speriat de ideea unui faliment. Evident ca si eu. Si atunci incerc sa-mi construiesc si sa-mi conduc afacerile in asa maniera incat sa evit acest risc. Iar o expunere majora pe Romania, in conditiile in care nu am o stituatie clara, economica, politica in acesta tara, evident ca ar fi o prostie astazi. Iar investitiile mele, domnule Dan Tapalaga, inseamna locuri de munca. Evident, si cu profit pentru Mogulul cel Rau…
Pai tocmai ai spus ca media e singura investitie in romania si e pe pierdere.
DT: Maleficul.
SOV: Ma rog…Dar si cu locuri de munca. O investitie a mea ar face ca banul sa circule, domnule Dan Tapalaga. Eu daca as investi 300-400 de milioane in Romania as construi 2.000-3.000 de locuri de munca. 2.000-3.000 de familii dintre cele disponibilizate astazi, din diverse structuri de business, private sau de stat, si-ar regasi un sens existential.
Dar nu ai 300-400 milioane de lei vechi sa-ti scoti Gardianul si Ziua din faliment. sorry

Vantu: Voi renunta definitiv la print, merg doar pe media electronica

DT: Nu inteleg ce va impiedica sa o faceti.
SOV: Imi dati dvs. vreo garantie, dle Dan Tapalaga, ca o sa avem un program de guvernare coerent, predictibil, in aceasta tara? Imi dati dvs. garantia ca nu orice plutonier major imi pune sechestru pe conturi? Cand statul roman imi va asigura aceste garantii, nimic nu o sa ma impiedice sa vin cu bani in tara.
A, uitasem ca dvs. urinati pe generali.scuze. acum puteti urina si mai usor pe generalul mort, direct pe mormant.(e un raport al unui anchetator al lui SOV,publicata de curentul, in care acesta povesteste ca Vantu i-a spus ca nu-i raspunde unui capitan cand el urineaza pe generali)
DT: Dar ce garantii imi dati dvs. ca sechestrul pe conturi n-a fost pus pe bune, iar controalele ANAF nu sunt facute tot pe bune?
SOV: Intram intr-o zona de discutii stufoase, intram in zona speculatiilor. Intrebarea mea a fost retorica, excelenta.
Da, dar plateste datoriile la stat si ti se ridica sechestrul.

DT: Am vazut, ziceati ca iubiti limba romana.
SOV. La nebunie. Cu toate mizeriile pe care mi le-ati facut.
Super poti sa pleci in transnistria, unde n-o sa mai fii sarma mutata in capitala.

DT: Eu?
SOV: Voi, romanii, de-a lungul timpului.
A, uitasem ca mama ta vindea seminte in Roman si pe tatal tau il chema „natural”
DT: Nu sunteti roman si dvs.?
SOV: Daca imi permiteti, nu ma decontextualiez. Ma contextualizez imediat. Cu toate acuzele aiurea, cu tot veninul pe care l-ati varsat asupra mea, cu toate minciunile care s-au spus despre mine in zece ani de zile, eu continuu sa va iubesc si pe voi. Asta-i tot.
Acum inventezi si cuvinte? Mai intai du-te la scoala si apoi mai incearca!
DT: Sunteti si dvs. roman, presupun.
SOV: Aveti impresia ca eu nu ma iubesc pe mine insumi? Ha, ha, ha. (Rade cu pofta)
Pai daca nici tu nu te iubesti, cine sa te iubeasca? Femeile? Brrrrr.( Dupa care am ras si eu cu pofta)
DT: Din moment ce aveti o televiziune la care apareti tot mai des, inclin sa cred ca va iubiti.
SOV: Nu sunt nebun dupa imagine, stati linistit. N-am foame de imagine, nu vreau sa conduc Romania.
Nici n-ai putea. Cat ai incercat sa-l scoti pe geoana si n-ai reusit. Ti-o trage base de nu te mai ridici de jos.
DT: Banuiesc ca iubiti si linistea, or tocmai imi spuneati ca nu credeti ca o sa aveti parte de liniste. Repet intrebarea. Ramaneti in tara?
SOV: Am spus. Am decis inca din 2004 cand am fost intr-o situatie cu adevarat dificila ca imi voi sfarsi zilele in tara asta. De ce sa plec de aici?
Da, dar atunci sef la SRI era neregretatul raducu, Dumnezeu sa nu-l ierte.
DT: Traian Basescu.
SOV:
Ce-i cu el?

DT: Pai, a iesit presedinte. Unii vor spune: e un motiv sa va ganditi.
SOV: Pentru mine? Sa ma gandesc la ce?

DT: Sa ramaneti, sa plecati…
SOV: A……

DT: La ce lupta a dus cu mogulii in campanie. Ma gandesc ca se si intampla ceva dupa asta. Nu ca o lasa balta brusc, mogulii s-au retras, gata, au devenit somni, dorm linistiti in ape. Credeti ca gandeste asa?
SOV: Ce gandeste domnul Traian Basescu este problema lui personala. Ce gandesc eu e problema mea personala. In orice caz, nu m-au alungat cateva milioane de romani din tara asta, n-o sa ma alunge unul singur. Stati linistit. Si, in afara de asta, eu nu vreau sa locuiesc la Cotroceni si ma indoiesc ca el si-ar dori sa locuiasca la Otopeni.
Ah m-am linistit. Sa nu candidati domnule vantu la presedintie ca s-ar putea sa iesiti presedinte. Romanii va iubesc cu adevarat. Cata aroganta.
DT: Ati incercat, dupa intalnirile din 2004, prin parcarea de la Tancabesti, sa mai vorbiti cu TB dupa ce a ajuns presedinte?
SOV: Face parte din zona discutiilor pe care nu vreau sa le purtam.
Inainte de turul II te dadeai viteaz ca o sa faci conferinta de presa, sa dezvalui nu stiu ce. Stii vorba aia:auzi, ai chilotii uzi!
DT: Ce era asa important de discutat miercuri noaptea cu candidatul Mircea Geoana?
SOV: Am dat deja o declaratie ironizata de cei prezenti in studioul Realitatea, mi-o mentin. Efectiv, era tensionat, am mai stat la o palavra. Nimic deosebit.
Normal sa te ironizeze. Doar tu esti un smecher si ei sunt angajatii tai,te-au ironizat pe banii tai, nu pe ai altora. Si apoi, doi barbati care se detensioneaza= doi homalai, nu?
DT: Dar cum se relaxeaza un om politic la dvs.? Ce discuta, ce spuneti, pe ce teme vorbiti. E legitim sa ma intreb asta despre un candidat care spera sa ajunga presedintele Romaniei. Sau, ma rog, crede ca a ajuns.
SOV: Eu cred ca ar trebui sa clarificam o chestiune de principiu. In aceasta campanie electorala, domnul Basescu a luat ca tinta de campanie mogulii si trusturile acestor moguli. A fost o tema de campanie electorala. M-a diabolizat, m-a demonizat. Sunt raul railor. Singura tema de campanie serioasa  a d-lui Basescu a fost atacul la ciocoi. Ii omor pe astia si din banii lor o sa va dau voua, amaratilor. Cam asta a fost tema de campanie. O sa feresc tara de asaltul acestor hiene asupra avutiei nationale. In acest context, orice intalnire poate parea suspecta. Domnule, eu sunt un tip normal la cap. In tara asta mai exista oameni normali la cap. M-am intalnit cu tot ce se cheama om politic, cu tot ce se cheama om de afaceri din tara asta. Nu numai eu. In general, oamenii politici se intalnesc cu oamenii de afaceri. In general, oamenii de afaceri se intalnesc cu oamenii politici.
Esti mincinos. Niciodata nu a zis basescu ca va lua banii vostri si-i va imparti la amarati. Cel mult o sa vi-i ia si o sa-i faca venit la bugetul de stat.
DT: In general, presa are un interes legitim sa stie, cand oamenii de afaceri se intalnesc cu oameni politici, ce discuta ei.
SOV: Pai, ce naiba sa…Eu imi expun punctul de vedere in privinta zonei mele de expertiza. Am o expertiza formidabila in macroeconomie si finante. Domnule, daca lansam un proiect national, cum a fost celebrul proiect a lui Geoana de case. I-am explicat ce inseamna dezvoltarea economiei romanesti pe orizontala. Pe mine ma intereseaza sa se miste economia romaneasca. Cand banul circula, el se duce pe toate arterele.
Te-au inebunit astia de la parchet cu expertizele. Pune mana pe un dictionar.
EXPERTÍZĂ, expertize, s.f. 1. Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. ♦ (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. 2. (Med.; în sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, în urma unui examen medical, a capacității de muncă a unui bolnav sau a unui om sănătos în condițiile solicitărilor fizice și psihice din diferite profesiuni; b) consultație sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc. – Din fr. expertise.
Deci voiai sa spui experienta?
DT: Deci ati discutat teme economice, inteleg. Nu-i prea relaxant.
SOV: M-ati intrebat ce discuta, in general, oamenii de afaceri cu oamenii politici. In seara aceea, pur si simplu, am palavragit cate in luna si in stele.
DT: Ce, domnule Vantu, ce?
SOV: Nu-mi pot aminti ce am discutat la maniera de virgula si punct, pe de-o parte.
DT: Teme mari, teme importante.
SOV: Pe de alta parte, mi se pare usor jenant sa ma intrebati de o discutie particulara cu cineva care n-are nici un fel de relevanta in viata publica.
Bai, ai grija, „nu-mi amintesc” era pentru Parchet cand se intoarce Popa.
DT: L-ati ingropat, asa zice cam toata lumea, cu declaratia ca v-a vizitat ca sa se relaxeze.
SOV: L-a ingropat electoratul.
Ce sa-i faci, Vantu n-are decat liceul, de unde sa stie ce sa spuna si ce nu?
DT: Dupa relaxare i-ati mai batut un cui in sicriu, spun cei care v-au auzit in celebra interventie, afirmand ca v-ati inteles cu domnul Geoana sa se dezica de dumneavoastra si curajosul Geoana v-a facut malefic
SOV: Nu ca i-am dat voie. Fereasca Sfantu`. Am convenit impreuna ca e bine sa ne delimitam pe perioada alegerilor, stiind ca este folosita si urmeaza sa fie folosita…
DT: Si s-a delimitat facandu-va malefic.
SOV: Era dreptul lui.
DT: Bun, dar asta inseamna ca nu a fost foarte onest. Asta inseamna ca v-ati inteles cu domnul Geoana.
SOV: Nu. El chiar crede asta despre mine.
Ha, l-ai incurcat rau dane!
DT: Chiar crede asta despre dumneavoastra?
SOV: Eu i-am spus, am convenit ca e cazul sa se delimiteze de mine pentru ca pot fi un obstacol in calea castigarii alegerilor.
Zi sa mori tu! Si nu puteai sa-I spui la telefon?de fapt i-ai dat intrebarile pentru a doua zi, nu?sau i-ai cerut s-o schimbe pe Kovesi care te incurca rau, la naiba.
DT: Si v-a explicat miercuri seara de ce v-a facut malefic?

SOV: Dar nu a fost cazul sa imi explice. Dumneavoastra, daca aveti o opinie despre mine, va cer explicatii?
DT: Spuneti ca a venit sa discutati, sa se relaxeze. Cum poti sa te relaxezi la un malefic?
SOV: Domnule, eu am o deschidere intelectuala foarte mare si o capacitate de a intelege lumea la fel de mare.
Aoleu esti mai incurcat de Dan T decat ai fost de Dan A in 2001 cand a fugit cu A.
DT: Bun. Ati spus ca ati sustinut proiectul Iohannis, ca ati crezut in el.
SOV: Din toata inima. Am fost convins ca domnul Mircea Geoana, chiar daca nu este un cozeur de salon, poate fi un presedinte excelent pentru Romania, ca domnul Iohannis poate fi un premier excelent pentru Romania, ca are un proiect si il poate pune in practica. Si am mai crezut ca onestitatea actului de guvernare politic si economic va fi garantata de domnul Crin Antonescu.
Uau, ce cuvinte ai invatat. Asta e nou? Ai copilarit la Roman cu guvernanta frantuzoaica platita de biata ta mama din banii obtinuti pe semintele prajite si vandute?
DT: Ce a insemnat proiectul Iohannis in afara de vorbe? Ca om de afaceri, ce a insemnat.
SOV: Nu stiu. Pentru mine, posibilitatea ca Romania sa aiba un proiect social si sa inceapa sa se miste.
Pai spuneai ca l-ai sustinut? A, doar asa ca boul?
DT: Ce inseamna asta mai exact?
SOV: Nu stiu, ca nu l-am desenat eu. Am crezut in oamenii astia.

DT: Ati crezut in oameni, nu intr-un proiect?
SOV: Am crezut ca acesti oameni pot genera un proiect corect pentru Romania.

DT: Ca om de afaceri, m-as fi asteptat sa fiti mai pragmatic, cifre, proiecte, masuri…
SOV: Mircea Geoana a avut echipa lui. Mircea Geoana a avut ideea sa faca 50.000 de case, Fondul National de Locuinte, de la zero, gata mobilate, pe care sa le dea cu chirie. Asta ar fi putut genera anclansarea intregii economii romanesti pe orizontala. Zeci de mii de locuri de munca sau sute de mii de locuri de munca. Un proiect admirabil.
Pai hotaraste-te zeci de mii sau sute demii. E important. Ca sa intelegi si tu: una e cand delapidezi 20.000 de lei si alta e la  200.000 lei=consecinte deosebit de grave= majorare de pedeapsa cu cca 10 ani=majorare termen prescriptie cu 10 ani(fondul a cazut in 2000, popa vine in vreo luna= nasol) capisci?
DT: Si o posibilitate de business pentru dumneavoastra
SOV: Domnule, prietene, eu nu ma ocup de constructii. Nu am fabrici, nu am uzine, nu m-a interesat niciodata businessul pe productie, businessul industrial.
….
DT: Apropo de relaxare, duminica, la exit-poll, INSOMAR l-a relaxat pe Mircea Geoana cu cel mai bun scor 52%, 48% Traian Basescu
SOV: Daca imi amintesc eu bine, 51,2 % a fost.

DT: In prima faza a fost 52% la ora 9.00,  inainte sa vina datele finale pe orele 7 si 9.
SOV: Nu, nu. A fost 51.6 in prima faza. Reactualizati-va amintirile.
Nu-i ciudat sa-ti amintesti cu atata exactitate asta si sa uiti orice altceva?
DT: Bun. Tot e mult. Tot e relaxant in comparatie cu rezultatul oficial.
SOV: V-am spus, eu sunt prieten cu cei care, cu profesionistii de la INSOMAR. Domnule, sunt niste profesionisti excelenti.

DT: L-ati facut pe Geoana presedinte pentru o noapte
SOV: Eu nu am facut presedinte pe nimeni.
Asta, din pacate pentru tine e foarte  adevarat.

Vantu: Mai ciupesc ceva de colo, de colo

DT: V-as pune o intrebare de ordin mai general: Cine cu cine se bate pe aceasta piata a energiei? Sa incepem cu petrolul.
SOV: Dar de ce nu ma intrebati de piata de capital din Europa, America, Japonia. Romania. Acolo unde ma pricep. Habar n-am. Nu e treaba mea.
Am facut si noi un sondaj pe wallstreet si ne-au confirmat ca estifoarte priceput in pietele de capital. Toti te cunosteau.

DT: Mi se parea atunci ca incercati sa ii suflati afacerile domnului Patriciu din Marea Neagra.
SOV: Haideti sa ne intelegem bine. Domnul Dinu Patriciu este un om de afaceri onorabil, un om de afaceri puternic care opereaza in zona energetica si in zona imobiliara, dupa cum am inteles. Nu sunt zonele mele de interes. Nu ma intereseaza acest tip de operatiuni.
Exact: impartirea zonelor de actiune a Mafiei. Bravo.
DT: Inteleg, operati pe burse, dar bursele o duc prost acum
SOV: Mie imi spuneti?!

DT: Si atunci de ce va mai intereseaza?
SOV: Pai daca e singurul lucru pe care stiu sa il fac cu adevarat bine. Mai ciupesc ceva de colo, de colo.

A, ca inainte de 1990 cand fratii Duma si Liviu Solomon, condamnati pe ntru talharie, te foloseau la Hanu Ancutei dupa cum urmeaza: tu infirm, stateai pe malul santului. Polonezii in tranzit se opreau, le inspirai incredere ca nu puteai fugi cu banii, le aratai inele de alama si fratii Duma si cu Solomon ieseau din porumb si-i talhareau. Mi-a povestit mie un fost ofiter de la Militia Economica Patra Neamt. Vrei numele sau il stii? De fapt asta e nivelul tau real: ciupitul de colo, de colo. vomitiv
Vantu: Tara mare, mese multe. Cautati-le

DT: Cati bani ati castigat din bursa in ultimele luni?
SOV: Intrebati-ma cat am reusit sa salvez. Nu cat am castigat.

DT: Cat?
SOV: Am reusit sa conserv mai bine de 80 la suta din banii pe care ii aveam. Este o performanta si in lumea de specialitate asta s-ar recunoaste.
Sigur deja am auzit ca ti-au pus soclul pe wall street
DT: Aveti loc si dumneavoastra, si domnul Patriciu in clasa de business?
SOV: Din nefericire, oameni de afaceri cu adevarat puternici in Romania sunt prea putini.
Si nici tu nu te simti bine, nu?

DT: Va ascult cu mare atentie.
SOV: Ma abat putin de la intrebarea dumneavoastra, dar voi reveni cu raspunsul la intrebare. A fost un razboi dur in care, asa cum v-am, spus, oastea lui Basescu a fost mult mai bine organizata, mult mai bine motivata, cu strategi de clasa, cu tacticieni de clasa. O desfasurare de forte impresionanta. Eu am fost in tabara cealalta. Am crezut in proiectul Iohannis si am acordat tot sprijinul, moral, evident, de care am fost capabil pentru acest proiect. A castigat Basescu. Sper din toata inima sa aiba intelepciunea sa fi castigat pentru toata natia romana, nu doar pentru el. Sper din toata inima sa inteleaga ca e nevoie de o reconciliere nationala. Fara a reusi sa construiasca un guvern de larga majoritate parlamentara, care sa vina cu un proiect pentru aceasta tara, ne scufundam cu totii.
Tu deja te-ai scufundat cu siguranta!
DT: Adica stanga, cu o mica componenta liberala.
SOV: Suficient. Eram si eu acolo. Da, am sustinut. Am pierdut. Recunosc. Sper din toata inima ca aceasta piedere sa nu se transforme intr-un dezastru. Sper ca Basescu sa aiba intelepciunea de a ramane in istoria acestei natii drept un salvator al acestei natii. Sper din toata inima acest lucru. Si, banuiesc ca prin intermediul dumneavoastra, va auzi si el acest mesaj. Nu este un mesaj de pace. Fereasca Dumnezeu! Ii voi ramane adversar atata timp cat nu are un proiect pentru Romania in care sa cred. Voi fi adversarul domniei sale.
Ha, ha, ha, am auzit ca base e speriat si nu mai vrea sa iasa din palat de frica adversarului. de fapt asta era scopul interviului? Sa-i transmiti un mesaj lui basescu? De ce, n-ai mai gasit alta cale?
DT: Si acum, revenind la intrebare.
SOV: Revenind la intrebare, nu vad de ce trebuie sa faceti o paralela intre mine si Dinu Patriciu.
Aici ai dreptate: Patriciu are bani, tu nu mai ai. Patriciu e dintr-o familie buna, tu esti copil din flori, Patricu a facut arhitectura, ajungand chiar cadru universitar, tu ai facut puscarie. Ai dreptate. A gresit Tapalaga.
DT: Pentru ca dumneavoastra ati facut o paralela in aceasta campanie. Si va spun care: ati fost de partea aceleiasi baricade, v-ati intalnit…
SOV: Dar nu pe aceasta tema. Stati usor.

DT: Bun, intrebarea era: cine pierde, cine castiga?
SOV: V-am spus. Putem pierde absolut toti sau putem castiga absolut toti. Depinde de capacitatea lui Basescu de a-si reconcilia partile adverse printr-un proiect national in care sa credem cu totii. Atunci va avea tot sprijinul meu. Si a ceea ce reprezint eu.
Pai am stabilit ce reprezinti tu: un fost puscarias care nu mai are nici macar bani sa sustina trustul de presa. Nasol, nu prea mai ai ce sa oferi. Si vine si POPA.La naiba!
DT: Arestarea lui Nicolae Popa, am citit in Evenimentul Zilei o speculatie, as putea spune, ca documentele in baza carora a fost arestat poarta semnatura lui. La fel s-a intamplat in dosarele FNA sau Banca Agricola, cauza in care Popa nu a putut fi niciodata audiat. Citez din Evenimentul Zilei: „Nicolae Popa este singurul care ar putea ajuta anchetatorii in inculparea lui Vantu, inclusiv in FNI. Daca el depune marturie, dosarul ar putea fi redeschis”
SOV: Da, si ce comentariu doriti?

DT: Va temeti ca domnul Popa va depune marturie impotriva dumneavoastra?
SOV: Dragul meu, orice este posibil. Dar cuvantul „teama” excludeti-l. Din nefericire, daca imi permiteti, urmare a unor conditii fizice, eu nu am invatat sa fug. Eu nu am invatat sa fug. Nu stiu sa fug. Viata m-a obligat in permanenta sa raman pe loc si sa lupt.
Aici ai dreptate: teama este prea putin spus pentru ceea ce simti tu acum. Probabil ca guvernanta frantuzoaica cu care ai crescut nu te-a invatat despre roata vietii: ai fost sus acum esti jos. Sorry.

SOV despre arestarea lui Popa: Marturii de culpabilizare a mea? Exclus!

DT: E posibil ca domnul Popa sa depuna marturie si dosarul FNI sa fie redeschis cu dumneavoastra inculpat?

SOV: Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva… A! de acuzat ma poate acuza o Romanie intreaga sau o planeta intreaga.

DT: Speculatii s-au facut chiar si in seara intalnirii. Miercuri, in cursul zilei, fusese retinut domnul Popa, miercuri seara v-ati intalnit repede cu domnul Geoana.
SOV: Nu are nici o legatura. Hai sa fim seriosi. Mi-a parut rau ca l-au arestat pe Nicolae Popa pentru ca imi este prieten. Este un om deosebit. A intrat in povestea asta absolut nevinovat. Mi-a parut sincer rau ca l-au arestat.
Adica judecatorii de la Curtea Suprema sunt cam prosti?
DT: Justitia spune ca este vinovat si ca are de ispasit vreo 15 ani.
SOV: Din nefericie, in acest caz Justitia a dat verdicte pe articole de presa, nu dupa cercetari reale. Dar, ma rog. Istorie.
Da, da si istoria se repeta. Ai grija ce spui ca prescrptia e departe pentru faptele la FNI.

DT: Trustul dumneavoastra l-a atacat puternic.(pe Traian Basescu)
SOV: Stop! Nu va permit sa faceti un asemenea tip de afirmatie. Trustul meu s-a comportat impecabil in conditiile de presiune la care a fost supus. In acest trust de presa, inclusiv dumneavoastra, un sustinator fanatic si irational al lui Traian Basescu, ati gasit microfonul. Distinse domn, nu faceti aceeasi greseala ca distinsa doamna Pora. Va rog sa nu ma faceti sa va acuz ca aveti un valmasag in cap. Punct.
Asta inseamna impecabil? Esti internabil, nene.
DT: Trec peste micile insulte.
SOV: Nu sunt insulte, dar nu va permit sa insultati munca acelor oamenii care au lucrat in conditii de stres si presiune uriase. Si care si-au facut treaba in conditii onorabile.
Cheama body guarzii si bate-l pe viermele asta din fata ta. Cum isi permite sa te contrazica? Cine se crede asta, monser?
DT: Realitatea Tv si Antena 3 figureaza in raportul OSCE la capitolul presa dezechilibrata in campanie impotriva lui Traian Basescu. Atentie, nu o spune, cum ziceti dvs, sustinatorul frenetic Dan Tapalaga.

SOV: Dezechilibrata sau decerebrata?
Cum ar putea un raport OSCE sa contina acest termen care are urmatoarea explicatie in DEX. DECEREBRÁ vb. I. tr. A îndepărta emisferele cerebrale la animale în scopul studierii activității sistemului nervos central
DT: Dezechilibrata
SOV: Atunci am pus lucrurile in ordine.
bravo faceti niste demonstratii fara logica. Deci daca nu a spus decerebrata inseamna ca a fost impecabila. Vezi, de asta ai ramas fara bani.ca nu poti sa faci deductii logice. Si a murit si radu.
DT: Pai nu, pentru ca dumneavoastra ati spus ca s-au comportat impecabil.
SOV: Este opinia dumneavoastra, in conditiile date…

DT: Nu. Sunt concluziile OSCE.
SOV: Dumneavoastra credeti ca discutati cu un naiv. OSCE isi construieste concluziile pe baza rapoartelor facute de voi. Punct. (…) Ei nu au capacitatea sa deceleze la nuanta situatia dintr-o tara sau alta. Ei isi bazeaza raportul final pe baza rapoartelor de la particulari. Stim cum se produce acel proces. Si sititi si dumneavoastra.

DT: Nu stiu.
SOV: Ma rog. Va informez eu astazi.

DT: Discutia a pornit de la moguli si Traian Basescu.
SOV: Nu, discutia a pornit ca Realitatea Tv s-a comportat dezechilibrat.

DT: Asta a constatat OSCE.
SOV: Nu. OSCE a intocmit raportul pe baza rapoartelor preliminarii primite de la particulari.

DT: De la cine?
SOV: De la romani, evident.

DT: Eu cred ca au observat si ei in campanie lucrurile astea grave, dezechilibre.
SOV: Eu sunt convins ca OSCE are experti care inteleg perfect limba romana si cunosc Romania pana la nuante. Haideti, domnule Tapalaga…

DT: Chiar nu vi se pare ca in ultimele doua saptamani Realitatea Tv l-a atacat pe Traian Basescu destul de puternic? Nu vorbesc de stiri, nu vobesc de emisiunile de stiri, ci de cele de dezbateri unde masa critica era facuta de oameni anti-Basescu.
SOV: La dezbateri, daca bine imi amintesc, v-ati gasit loc cu totii. Inclusiv tabara sustinatoare a lui Traian Basescu. Am fost acuzat de cei pe care ii sustin eu ca v-am ajutat. Peste 60% din mesajele voastre au fost rulate prin Realitatea Tv. A trecut patima, a trecut pasiunea. Sa ne uitam cu ochii linistiti la tot ce s-a intamplat. Sunt incantat de modul in care ziaristii de la acest trust si-au facut treaba. Au rezistat presiunilor si si-au facut treaba. Aveti platforma voxpublica…

DT: Cei de la voxpublica au criticat prestatia Realitatea Tv in campania electorala.
SOV: Daca imi permiteti, aveti acolo Academia Catavencu, Realitatea FM, o diversitate de opinii. Punct. Fiecare si-a putut exprima opinia deschis. Nimeni nu v-a cenzurat. Faptul ca ati intrat in coliziune cu moderatori de la Realitatea Tv este absolut firesc.
Bine, bine disperatule. Ne-ai convins. Realitatea a fost echilibrata. Am inteles: n-ai vrut sa-l calci in picioare pe base. Ai gresit, te iertam. Dar base nu cred ca te iarta. Si vine si Popa, la naiba!prescrierea-i departe!
DT: Guvern PDL minoritar? Cu PNL? Cu o parte din PNL? Cu unii din PNL? Cu unii din PSD?
SOV: Imi permiteti sa ii dau prin intermediul portalului dumneavoastra un sfat lui Traian Basescu?
Cred ca deja base si-a luat pixul sa-si noteze sfatul tau.
DT: Nu stiu daca vi-l primeste, da’ noi va permitem.
SOV: Singura modalitate prin care putem traversa anul 2010 fara convulsii majore este un guvern de uniune nationala. E nevoie de o decizie politica totala, nu mai avem nevoie de razboaie macar in 2010. Din 2011 sa se bata iarasi. Avem nevoie de o majoritate parlamentara zdrobitoare pentru a sustine un proiect pentru recalibrarea Romaniei. Nu ma intereseaza in nici un fel sa am vreun acces la putere, pentru ca eu nu operez cu puterea, dar am nevoie de liniste si de constructie in aceasta tara.
Bravo. Ai o idee foarte buna. Poti sa-i spui si ce ministri sa puna, ca sa fie bine si sa fie liniste? Ca tu stii mai bine decat el. Maine unde mai dai interviu?

Victor Roncea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: